Acest “fir rosu” ne poate ajuta sa vedem rolul pozitiv pe care il poate juca Lean Six Sigma in viata organizatiei si chiar in viata personala. Insa un Black Belt cunoaste acest “fir rosu”. Cunoasterea “firului rosu” face diferenta intre utilizarea Lean Six Sigma cu succes in slujba oamenilor si organizatiei, fata de situatia cand Lean Six Sigma devine o alta initiativa, pe care mai degraba o urmam pentru ca a fost impusa. Am sa afirm clar. Ori imbratisam complet Lean Six Sigma, cu mintea si sufletul, ori mai bine ne apucam de altceva. Fara o credinta profunda in principiile Lean Six Sigma, o astfel de initiativa devine chinuitoare si uneori chiar toxica. Dar haideti sa vedem ce intelege un Black Belt prin “fir rosu”. Un Black Belt stie ca pentru a avea succes, desi sunt importante, metodele si instrumentele nu se gasesc in prima linie. Pentru a porni pe drumul Lean Six Sigma, initial avem nevoie de un numar mic de metode si instrumente. Restul le putem invata pe parcurs, daca avem nevoie de ele. Reducem risipa pe care o produce instruirea, prin utilizarea Just-In-Time Learning – evitam sa invatam mult, dar sa utilizam putin. In prima line se gasesc cu siguranta urmatoarele elemente:
Si mai este ceva ce un Black Belt stie. Modul in care priveste procesul DMAIC ce guverneaza Lean Six Sigma. Cel mai util este sa uitam un timp de DMAIC si sa vedem proiectele Lean Six Sigma prin intermediul a patru obiective, care in inlantuirea lor secventiala sunt: concentrare, imbunatatire, sustinere, invatare. 1. concentrareConcentrare pe o singura problema cheie, sau pe o singura abilitate, ori pe o singura arie de business ce se doreste a fi imbunatatita. Acest lucru inseamna, bineinteles, definirea clara a ceea ce dorim, precizarea beneficiilor asteptate si justificarea prin masuratori. Daca ceva este valoros, acest lucru trebuie sa se vada in masuratori, altfel o sa ne bazam ca si pana acum, pe pareri. 2. imbunatatireDaca ceva merita imbunatatit, atunci primul lucru este sa intelegem care sunt elementele asupra carora putem actiona, pentru a atinge ceea ce ne-am propus. Cea mai simpla forma de analiza, extrem de utila in acelasi timp, este analiza corelatiei cauza – efect. Daca am inteles cauzele, atunci, in functie de ceea ce vizam – intarzieri, defecte, variatii – putem decide si testa diverse solutii de imbunatatire. 3. sustinere Se spune ca este mai usor sa imbunatatesti, decat sa mentii starea la care ai ajuns dupa o imbunatatire. In prea multe cazuri ne trezim ca, dupa un timp, starea unor procese interne a revenit la o situatie pe care o credeam uitata. Aici un rol important il pot juca: standardele de lucru, Statistical Process Control, elementele vizuale instalate in spatiile de lucru. 4. invatareAl 4-lea obiectiv este INVATAREA. Daca tot am depus un efort considerabil, este necesar sa tragem o linie si sa ne intrebam unde am mai putea aplica rapid ce am invat si cum ne putem imbunatati procesul de lucru in cadrul unui proiect de imbuntatire. Cred ca este mult mai util sa privim Lean Six Sigma prin intermediul celor patru obiective. Dupa cum se poate observa, pasii clasici DMAIC se regasesc in cadrul celor patru obiective. Concentrarea cuprinde Define si Measure. Imbunatatirea cuprinde Analysis si Improve. Sustinerea cuprinde Control. Nu exista nimic pentru Invatare in DMAIC, dar eu consider ca acest lucru este un element obligatoriu al fiecarui proiect.
Sper ca elementele din acest articol sa va ajute sa vedeti Lean Six Sigma mai clar si totodata sa va ajute sa vedeti dincolo de metodele si instrumentele ce compun acest sistem. Orice comentariu este binevenit. Daca doriti sa imi scrieti ceva pe adresa de email, aceasta este: eugen.dragomir@learningmanager.ro.
0 Comments
Leave a Reply. |
Categorii
All
Arhiva
September 2018
|
Contacteaza-l pe Eugen: +40 744 596 212 / eugen.dragomir@learningmanager.ro
Contacteaz-o pe Carmen: +40 744 535 704 / carmen.dragomir@learningmanager.ro |