Ca orice medicament bun la toate, tentatia este de “hai sa il iau si eu, ca nu strica”! Pe de alta parte, in unele cazuri, auzim de la cunoscuti ca lor Lean Six Sigma nu prea le-a folosit. Intrebarea care apare acum, “Mie la ce mi-ar folosi Lean Six Sigma?”. Calificarea ca si Green Belt sau Black Belt este buna la ceva? Mai mult decat atat, abilitatile pe care le voi dobandi prin practicarea Lean Six Sigma pot sa imi construiasca o viata mai buna? Ca intotdeauna, raspunsul este DEPINDE. Depinde de ce ne dorim cand ne apucam de invatat si mai apoi de practicat Lean Six Sigma. Depinde de rabdarea si tenacitatea de a intelege mai bine calea propusa de Lean Six Sigma. Depinde si de modul in care am invatat, cu cine am invatat, de modul in care am practicat si de cine ne-a indrumat in practica. Mai inainte de a purcede pe drumul Lean Six Sigma, sa vedem ce ne poate aduce in plus. Acesta este subiectul acestui articol. Un fel de avertisment pentru cei care “cocheteaza” cu ideea de Lean Six Sigma. Nu va apucati de Lean Six Sigma daca nu va doriti sa puneti sub semnul intrebarii rezultatele si modul in care lucrati in momentul de fata. Ca si filozofie, Lean Six Sigma reprezinta o provocare continua a prezentului, pe care multi o pot considera ca agasanta si stresanta chiar. ABILITATEA DE A PRACTICA UN MANAGEMENT STIINTIFIC MODERNOricat ne-am dori sa scapam de conducerea ce are la baza colectarea si utilizarea de date reale, viata a demonstrat ca acest lucru nu este posibil. Managementul, fiind o combinatie fericita intre arta si stiinta, ne propune ca alaturi de latura empirica a actului de management, sa adaugam aceasta dimensiune a datelor. Imi place mereu sa dau urmatorul exemplu: Daca cineva ne-ar parasuta in mijlocul desertului Sahara, fara nici un fel de instrument de orientare si numai cu o singura sticla de apa, probabilitatea de a gasi drumul si de a supravietui este extrem de mica. Cel mai adesea ne vom invarti in cerc si nici macar nu o sa ne dam seama de acest lucru. Stiu ca cineva va spune ca va merge noaptea orietandu-se dupa stele. Probabilitatea ramane in continuare mica si stim ca asa ceva se intampla mai ales in filme. Daca suntem suficient de sprinteni si avem si cateva instrumente de orientare la indemana, sau cu stiinta tuaregilor, care in ciuda tuturor parerilor, au o metoda stiintifica de parcurgere a desertului, vom scapa 😊 DE CE managementul, la fel ca si alte stiinte, nu ar trebui sa aiba o baza stiintifica? Baza stiintifica consta in:
Lean Six Sigma ofera o cale de a adauga managementul stiintific modern la intuitia si arta actului managerial. Daca vreti, Lean Six Sigma constituie un limbaj al managerilor. Sigur ca apar elemente care poate ne displac, cum ar fi statistica, insa orice stiinta, printre care si cea a managementului, are nevoie de o baza stiintifica si masurabila. Lean Six Sigma aduce in prim plan procesele, ca si elemente principale asupra carora trebuie sa ne indreptam atentia, privind managementul curent si eforturile de imbunatatire. Sanatatea proceselor o putem cunoaste cu adevarat, numai prin masuratori asupra unor indicatori ce caracterizeaza fiecare proces in parte. Deciziile ulterioare vor avea la baza tocmai aceste masuratori. Invatand si practicand Lean Six Sigma vom dobandi exact abilitatile ce ne permit sa intelegem si sa imbunatatim procesele la care particpam. ABILITATI TRANSFERABILE SOLICITATE DE PIATAEste Lean Six Sigma utila numai pentru productie? Este Lean Six Sigma utila numai pentru companii mari? Ne poate ajuta Lean Six Sigma in activitatea individuala, chiar si in afara unei organizatii? Aceste intrebari si-au gasit de mult raspunsul. Gasim Lean Six Sigma in productie, in spitale, in marketing, in resurse umane, in vanzari, in IT, in diverse categorii de servicii, precum si in organizarea activitatilor individuale. In articolul “De ce am nevoie de Lean Six Sigma?” am scris ca pur si simplu “urasc” ideea de implementare Lean Six Sigma. Opinia mea este ca daca vrei sa distrugi aceasta idee, lansezi in organizatie un program de implementare. Eu consider Lean Six Sigma mai degraba o mentalitate, care la punerea in practica este insotita de o serie de metode si instrumente ce vor fi modificate sau inlocuite, pe masura ce timpul va trece si vom intelege mai bine ce inseamna imbunatatirea continua si care ne sunt scopurile. Practicand Lean Six Sigma dobandim abilitati unice, transferabile in orice domeniu de activitate si la orice nivel. Cateva dintre aceste abilitati sunt:
DESCHIDEREA DE NOI USI IN ORGANIZATIePrin natura lor, proiectele Lean Six Sigma dau posibilitatea de cunoastere si intelegere profunda a organizatiei si a colegilor, de identificarea a oportunitatilor. Cred ca intr-un proiect Lean Six Sigma exista multa sinceritate, mult efort si multa munca in echipa. Sinceritate pentru ca nu punem in fata greseli sau acuzatii, punem in fata date si interpretarea lor. Efort pentru ca suntem atenti la toate detaliile, la ce spun datele, la ce spun oamenii, la ce se poate observa in procese. Nu lasam nimic la voia intamplarii. Munca in echipa, pentru ca numai asa un proiect Lean Six Sigma poate fi dus la capat. Afirm ca participarea in proiectele Lean Six Sigma deschide multe usi in organizatie, pentru ca in astfel de proiecte ne vom cunoaste extrem de bine colegii, experienta traita alaturi de o alta persoana, fiind cea mai sigura legatura ce se poate crea intre doi oameni. CUM POT DOBANDI ABILITATILE ASOCIATE LEAN SIX SIGMA Fiecare ne gasim la diverse nivele pe scara cunoasterii Lean Six Sigma. Unii poate ca deja folosesc o serie intreaga de elemente Lean Six Sigma, dar nu le-au numit asa. Altii poate ca deja au facut cursuri dar nu au reusit sa aplice. Fara aplicare practica se asterne evident uitarea. Mai exista si categoria de oamenii care au auzit diverse lucruri despre Lean Six Sigma si se intreaba daca merita. Recunosc ca articolul l-am scris mai ales pentru aceasta din urma categorie. Mai exista multe alte categorii, insa daca va puneti cu adevarat problema dezvoltarii carierei prin adaugarea unor abilitati de valoare, puteti sa luati in considerare urmatoarele solutii:
Utilizarea unor resurse on-line bune, cum sunt cele oferite de www.statstuff.com. Autorul, Matt Hansen, este un veteran Lean Six Sigma si pune la dispozitie gratuit aproape un intreg curs de Lean Six Sigma. Inlantuirea materialului este logica si instrumentele sunt foarte bine tratate. O carte este iar un lucru bun. Cred insa ca mult mai bine, daca va aflati la inceput de drum, sa parcurgeti un curs cum este cel oferit de www.statstuff.com. O carte foarte, foarte buna, este cea ce vine de la echipa de autori din Motorola University, “The Six Sigma Black Belt Handbook”, autori Thomas McCarty, Michael Bremer si altii. Este o carte scumpa, pe care o puteti procura de pe Amazon in format hartie sau Kindle. O recomand pentru ca autorii au reusit sa treaca dincolo de instrumente si sa cuprinda si latura umana din Lean Six Sigma. Daca preferati sa invatati intr-un ritm propriu, fara sa va bata nimeni la cap, va recomand www.moresteam.com. Cursurile lor on-line sunt de foarte buna calitate. Intr-adevar puteti sa invatati Lean Six Sigma si daca doriti, puteti sa obtineti si certificarea Black Belt sau Green Belt. Daca insa interactiunea va motiveaza atunci cand invatati, atunci puteti opta pentru un curs fata in fata, fie in sala de training, fie in regim Virtual Classroom. Ofer si eu astfel de cursuri, detalii pe www.LearningManager.ro, ce se finalizeaza cu certificarea Green Belt sau Black Belt acordata de IASSC. Cursul are durata totala de 10 saptamani, pentru ca am considerat ca un om are nevoie de acest timp pentru a intelege si dezbate ce inseamna Lean Six Sigma. Despre certificare. Daca doriti sa va certificati, va recomand certificarea de la ASQ (American Society for Quality) sau IASSC (International Association for Six Sigma Certification). De ce o certificare? Trecand dincolo de ceea ce stim cu totii si anume voloarea unei recunoasteri internationale, eu cred ca o certificare reprezinta, datorita examenului, o confirmare personala a acumularii cunostintelor legate de Lean Six Sigma. Sa nu uitam si practica. Fara practica, se va asterne praful peste cunostintele capatate si efortul facut va fi irosit. Nu este locul in acest articol, dar va spun cu toata convingerea ca aveti numeroase oportunitati de utilizarea Lean Six Sigma in activitatea personala, in conditiile in care nu aveti posibilitatea de utilizare pe o scara mai larga in organizatia unde lucrati. La final as vrea sa inchei cu un citat ce apartine lui “Rod Morgan, vice-president of program management at e-Zsigma (Canada) Inc”. L-am lasat in engleza pentru ca mi s-a parut ca o traducere i-ar sterge din valoare!
1 Comment
Gabriel
12/12/2017 12:06:31
Eugen,
Reply
Leave a Reply. |
Categorii
All
Arhiva
September 2018
|
Contacteaza-l pe Eugen: +40 744 596 212 / eugen.dragomir@learningmanager.ro
Contacteaz-o pe Carmen: +40 744 535 704 / carmen.dragomir@learningmanager.ro |